Strona główna
Oferta
Cennik
Galeria
Centrum wiedzy
Kontakt

Montaż mebli kuchennych, podłóg i drzwi - Wrocław i okolice

 

Jeśli szukasz czegoś co zaskoczy twoich znajomych. Wiesz że chcesz mieć duże zdjęcie na twoich drzwiach w przedpok... więcej >
Za przykład zostały wzięte drzwi firmy Mar-Tom Sp. z o.o. przeznaczone jako drzwi zewnętrzna do budynków or... więcej >
galeria zdjęć





Blaty kuchenne - rodzaj materiału, ich zalety i wady.

Służy nam do przyrządzania posiłków, odstawiania gorących naczyń, odmrażania zmrożonej żywności, spożywania posiłków i innych ;). Często zalewany wodą, wycierany i pielęgnowany z pomocą różnego rodzaju chemii. Jego kształt, kolor, materiał może nadać pomieszczeniu charakter nowoczesny i tradycyjny. Może podkreślić inne elementy i zwieńczyć działo architekta. Jakie są możliwości ? Krótki opis rodzajów i użytych materiałów.

Blaty drewniane:
W Polsce najczęściej wykonywane z drewna bukowego, dębiny, i jesionu. Sprowadzane blaty można spotkać z Merbau, Mahoniu, Teak, Bambus i inne Można znaleźć różne rodzaje wykończeń w danych gatunkach. Zawsze klejone by zminimalizować pracę drewna. Mogą być łączone z długich elementów drewnianych jak i małych kawałków drewna. Często w zależności od klas drewna są w różnych cenach. Poznać możemy po jakości drewna, ilości sęków, wykończeniu.  Zabezpieczenie blatów przed wilgocią i brudem można wykonać poprzez lakierowanie i olejowanie.  Główna zaleta to ich trwałość i możliwość odnowy po kilku latach poprzez szlifowanie i powtórne np. olejowanie.

Blaty Laminowane:
Rozwiązanie najczęściej wybierane i najtańsze. Wzorniki firm produkujących bardzo bogate. Możemy w nich znaleźć imitacje blatów drewnianych, kamiennych stalowych i płytek ceramicznych. Występują też kolory jaskrawe np; zielony, czerwony, turkusowy itp. Blaty te są odporne częściowo na wysoką temperaturę, ich wadą jest niska odporność na wilgoć. Muszą być bardzo dobrze zabezpieczone gdyż w kontakcie z wodą ulegają rozwarstwieniu.

Blaty z metalu:
Najczęściej wykorzystywanym materiałem jest stal nierdzewna. Wykorzystywana w nowoczesnych kuchniach. Idealnie się komponują z nowoczesnym sprzętem. Należy zwrócić uwagę na rodzaj stali by późniejsze zachowanie czystości było nie koszmarna harówką lecz przyjemnym zwieńczeniem dnia. W  kuchniach przemysłowych rozwiązanie wykorzystywane ze względu na szybkość mycia. Przysłowiowe wiadra z wodą i można bardzo szybko osiągnąć czystość sal operacyjnych w szpitalach. Blaty wymagają robienia wszystkiego w zakładach obróbczych z pełną dokładnością wymiarową. Na miejscu nie ma możliwości poprawek.

Blaty z kamienia naturalnego:
Najczęściej wykorzystywane materiały to granit i marmur.
Granit idealny do zastosowań w kuchni: odporny na wysokie temperatury, uderzenia garnkami, wnikanie wody i zabrudzeń. Nie trzeba się o niego mocno i często troszczyć co czyni go prostym w obsłudze. Jego ekskluzywny wygląd wykańcza pięknie wykonane kuchnie.
- Marmur, pięknie dekoracyjny kamień w bogactwie barw. Niestety bardzo podatny na zabrudzenia i przebarwienia. Rozlane wino może zostać na wieki poprzez wniknięcie w pory. Należy go impregnować systematycznie i często myć specjalną dla niego chemią.

Blaty z konglomeratu (kamień sztuczny)
Jest to połączenie mielonego kamienia z żywicami, akrylem i pigmentami nadającymi kolor. Są to odporne na wilgoć i ciepło rozwiązania w bogatej kolorystyce.  Bardzo odporne na zarysowania, ciepło. Łatwe do utrzymania w czystości. Producenci bardzo często wytwarzają wraz z blatami zlewozmywaki kuchenne. Jest to bardzo praktyczne i dobrze wykańczające kuchnię rozwiązanie


WRÓĆ DO SPISU TREŚCI CENTRUM WIEDZY
Autor: Bartłomiej Szatko
biuro@centrum-montazu.pl

 

centrum montażu wrocław

Usługi montażu mebli, szaf, układania podłóg drewnianych pływająco, klejenia parkietów, montażu drzwi wewnętrznych i zewnętrznych  we Wrocławiu, Trzebnicy, Oławie, Kątach wrocławskich, Obornikach śląskich


e-mail: biuro@centrum-montazu.pl

 

Strona głównaOfertaCennikGaleriaCentrum wiedzyMapa stronyKontakt